Jordvarmeanlæg er solvarme med en varmepumpe. Ved et jordvarmeanlæg bliver der installeret en væskefyldt slange under jorden, som bliver opvarmet af den energi, som solen giver jorden.
Væsken bliver derefter pumpet ind i varmepumpen, som trækker varmen ud, og fører det ud i boligens radiatorer. Prisen på et jordvarmeanlæg starter typisk fra 100.000 kr., dog er der en række faktorer, som også kan påvirke den endelige pris.
Herunder har vi samlet et komplet overblik over, hvad et jordvarmeanlæg kræver samt priser. Her er alt, du skal vide.
Hvad koster et jordvarmeanlæg?
Jordvarmepumpen er sammenlignet med øvrige varmepumpetyper den dyreste løsning at installere.
Prisen på at få installeret et jordvarmeanlæg er fra ca. 100.000 kroner. Det er muligt at få installationsprisen ned, hvis det sker i forbindelse med nybyggeri.
Vejledende priser for et jordvarmeanlæg inkl. montering ift. boligstørrelse:
- 140 m2: 185.000 - 205.000 kr.
- 200 m2: 195.000 - 215.000 kr.
- 250 m2: 215.000 - 235.000 kr.
- 300 m2: 225.000 - 245.000 kr.
Derudover er der flere faktorer, som er med til at afgøre den endelige pris.
Prisen på et jordvarmeanlæg kan også afgøres af:
- Boligens størrelse - Det kræver ofte en kraftigere varmepumpe, jo større boligen er
- Boligens isolering - Jordvarmeanlægget skal kunne producere mere, jo dårligere isolering der er i din bolig
- Dit forbrug - Dit forbrug i kWh (kilowatt-timer) bestemmer, hvor stor en ydeevne anlægget skal have
- Slangens længde - Jo længere jordslangen er, desto mere varme optager den, og jo flere kWh kan anlægget producere
- Kvalitet på anlægget - Kvaliteten er med til at afgøre prisen på anlægget samt effektiviteten og levetiden.
Hvad er jordvarmeanlæg?
Et jordvarmeanlæg er en miljøvenlig opvarmningsform, som kan udnytte jordens temperatur. Jordens temperatur bliver udnyttet ved hjælp af et slangesystem, som bliver nedgravet i en meters dybde på din grund.
Når solen opvarmer jorden omkring slangesystemet, bliver varmen overført via jordvarmeslangerne til en jordvarmepumpe, som derefter omdanner energien til anvendelig opvarmning, der kan opvarme dit hus.
Vertikal jordvarme
Vertikal jordvarme er en type af jordvarme, som graves ned i en dybde på 120-180 meter. På den måde kommer jordvarmeslangen eller jordvarmespiralen ned til et varmt jordlag, hvor der altid er en temperatur på omkring 10-15 grader
Hvis du får installeret vertikal jordvarme i din have, slipper du at få gravet hele din have op. Det skyldes, at jordslangerne kun fylder, hvad der svarer til 4 havefliser i overfladen. Lodret jordvarme fylder ikke meget i haven, da varmen hentes fra en lodret boring.
Den gennemsnitlige pris for vertikal jordvarme ligger på mellem 200.000 og 300.000 kroner. Det er en dyrere løsning end almindelig jordvarme, da det er et omfattende arbejde at lave en boring til brønden, og der er brug for eksperthjælp.
Horisontal jordvarme
Horisontal jordvarme er, når slangerne lægges ned i en meters dybde over et område på flere hundrede kvadratmeter. Horisontal jordvarme betegnes typisk også som klassisk - eller almindelig jordvarme.
Typisk er horisontal jordvarme billigere end vertikal jordvarme. Den gennemsnitlige pris på at få installeret horisontal jordvarme på din ejendom ligger på mellem 100.000-200.000 kroner i et almindeligt parcelhus.
Hvordan fungerer et jordvarmeanlæg?
Jordvarmeanlæg fungerer på den måde, at et kredsløb af slanger bliver gravet under jorden. Kredsløbet ligger ca. 1 meter under jorden. Inde i slangerne vil en frostsikker væske såsom kølervæske eller sprit løbe igennem, som vil opfange varmen fra jorden.
Der bliver også installeret en varmepumpe samt en eldreven kompressor inde i huset. Den eldrevne kompressor hæver trykket i varmepumpen, så varmen stiger i kondensatoren, og derefter afgiver varmen i husets varmesystem og varmtvandsbeholder.
Jordvarme kan være den varme, du får til varmt brugsvand, radiatorer og gulvvarme.
Kan man spare penge med jordvarmeanlæg?
Det kan godt betale sig, hvis du investerer penge i et jordvarmeanlæg. Beregninger viser, at du kan spare helt op til 60% på din varmeregning, hvis du udskifter dit oliefyr ud med en varmepumpe og jordvarme.
Den konkrete besparelse, som du kan opnå, afhænger af, hvilken varmekilde du skifter fra. Hvis du skifter fra at varme din bolig op med enten olie eller gasfyr, vil du typisk spare over halvdelen af din varmeregning.
Besparelsen er lidt mindre, hvis din nuværende varmekilde er fjernvarme.
Når du får installeret et jordvarmeanlæg, kører det på el. Det vil sige, at der stadig vil være udgifter, da du skal betale for brug af elektricitet, når du anvender jordvarme som varmekilde.
Med en jordvarmepumpe bør du ikke være bekymret for energiprisstigninger. Det skyldes nemlig, at du vil opleve en mindre stigning i din varmeregning, end hvis du bruger andre energikilder såsom olie- eller gasfyr.
Hvor mange penge koster det om måneden at have jordvarmeanlæg?
Det koster typisk omkring 660 kr. om måneden, hvis du skal opvarme et 150 kvm. parcelhus. Det tal er beregnet ud fra, at husstanden har et årligt forbrug på 5.300 kWh. Det koster altså lidt over 8000 kroner om året.
Skal jeg vælge jordvarme eller luft til vand-varmepumpe?
Hvis du står og overvejer, om du skal have jordvarmepumpe eller luft til vand-varmepumpe, har vi herunder samlet et komplet overblik over forskellene, så du kan finde ud af hvilken type, du skal investere i.
Den primære forskel på jordvarmepumpe og luft til vand-varmepumpe er, hvordan de samler energi. Med jordvarmepumpen bliver energien trukket ud af jorden, mens luft til vand-varmepumpen trækker energien ud af luften udendørs.
Begge former for pumper har det til fælles, at de begge er energiforbedringer, som du kan udføre på din bolig for at optimere boligens energiforbrug. På den måde kan du også øge din boligs værdisætning, da energiforbedringer har betydning for din boligs værdi.
Fordele og ulemper ved jordvarmeanlæg
Der er både fordele og ulemper ved jordvarme, som du skal være opmærksom på. Først og fremmest er fordelene, at det er en miljøvenlig opvarmningsform, som kommer fra en vedvarende energikilde.
Andre fordele ved et jordvarmeanlæg er, at det kræver lav grad af vedligeholdelse, og det medfører samtidig, at værdien af din bolig stiger. Derudover er jordvarme en billig energiform, da din varmeregning sænkes, og din varmeregning afhænger ikke af energiprisernes udvikling.
Først og fremmest er den primære ulempe ved et jordvarmeanlæg, at det er en dyr varmekilde at få installeret. Varmepumpen til jordvarme er dyrere at anlægge, end en luft til vand- eller luft til luft-varmepumpe.
Årsagen til at det er dyrere, er at der er mere arbejde forbundet med at grave slangerne til jordvarmeanlægget ned i jorden.
Der er også en nogle krav, som du bør leve op til, før du får installeret jordvarme:
- Du skal have tilstrækkeligt stort haveareal (Gerne tre gange boligens areal)
- Der skal være god isoleringsevne, så du ikke får et stort varmetab
- Du må ikke have tilslutningspligt til fjernvarme
- Du skal have en godkendelse fra kommunen, inden du får installeret jordvarmeanlægget
Fordele og ulemper ved vand-varmepumpe
Der er både fordele og ulemper ved en luft til vand-varmepumpe. Fordele ved luft til vand-varmepumpe er først og fremmest, at den er nem og hurtig at installere. Det vil sige, at der ikke skal udgravningsarbejde til monteringen.
Det er altså også en billigere løsning at installere en luft til vand-varmepumpe, at det ofte er både dyrt og tidskrævende at montere et jordvarmeanlæg.
Ulemper ved luft til vand-varmepumpe er, at den er en anelse mindre effektiv sammenlignet med jordvarmepumpen. Derudover er det en forudsætning, at du har vandbårne radiatorer eller vandbåren gulvvarme i dit hjem, hvis du ønsker at anvende luft til vand-varmepumpen.
En varmepumpe er heller ikke lydløs, og det er derfor nødvendigt at den installeres med minimum 5-10 meters afstand til din nabo for at undgå lydgener.
Kan det betale sig at få jordvarme?
Det kan typisk godt betale sig at få jordvarme, hvis dine nuværende varmekilder kører på olie eller gas. Når der graves slanger ned under jorden, kan du opnå en økonomisk og miljømæssig fordel med dit jordvarmeanlæg.
Først og fremmest virker jordvarme på den måde, at dit forbrug falder betydelig. På den måde kan du få en god besparelse på din varmeregning. På trods af at det er dyrt at få installeret både almindelig og lodret jordvarme, vil du på sigt tjene penge ind igen.
Jordvarme er både en miljøvenlig og besparende varmekilde, da jordvarme udnytter varmen under jordens overflade. Du kan typisk få et komplet jordvarmeanlæg for mellem 100.000 - 200.000 kr., og du vil typisk opnå en gennemsnitlig årlig besparelse på 29.000 kr.
Ofte stillede spørgsmål
Kan man selv grave ud til jordvarme?
Nej. Det er super vigtigt, at både slangerne og varmepumpen installeres korrekt. Det kræver derfor typisk fagmænd at etablere jordvarme, da man kan foretage en fejlagtig installering, som kan ende med at blive dyrt at få fikset.
Hvor lang tid holder et jordvarmeanlæg?
Selve pumpen på et jordvarmeanlæg har en levetid på omkring 25 år. Når det gælder slangerne, har de derimod en længere levetid på 50-100 år.
Du kan finde svar på mange flere spørgsmål i vores FAQ-sektion
Gå til FAQ