Hvad er kredit?

By Mark Andersen | 21. juni 2021 | Læsetid 4 minutter

INDHOLDSFORTEGNELSE


Debet og kredit - kender du forskellen? 

Debet og kredit er to udtryk der oftest bruges i forbindelse med regnskab, og det kan være svært at vide hvad de helt præcis betyder. Derfor giver vi dig her overblikket over kredit debet, og hvad forskellen er på de to regnskabsudtryk. 

Hvad er debet?

Debet er et udtryk der betyder, at der sættes penge ind på en konto. Debet er derfor det man kan kalde for det positive lod i den økonomiske balance. For at regnskabet skal hænge sammen, skal kredit posteringerne og debet posteringerne helst gå op med hinanden, især når man snakker om regnskab. I et balanceret regnskab skal der for hvert negativt beløb helst være et positivt beløb, der udligner kreditten. 

Hvad er kredit? 

Kredit beskriver den bevægelse der sker, når der er et beløb der forlader en konto. Det er også et udtryk der betyder, at en konto bliver krediteret, når der føres et negativt beløb ind på kontoen, altså når en konto går i minus. Derfor kan man sige, at hvis du har et kort med kredit, så er dette hævekort tilknyttet en konto, der tillader et negativt beløb, og at kontoen kan gå i minus med et bestemt beløb. På den måde kan du bruge flere penge, end du reelt set har til rådighed på kontoen, når den er i plus. I forhold til debet, så er kredit det negative lod i den økonomiske balance. Debet og kredit er derfor to vidt forskellige udtryk, der dog hænger uløseligt sammen. 

Kort med kredit

Når du skal vælge et betalingskort, kan du typisk vælge imellem et debet- eller kreditkort, eller en kombination af begge. Et kreditkort er et dankort, hvor kortudstederen kan stille kredit til rådighed, hvis du skulle få brug for det, og du har derfor mulighed for at bruge flere penge, end dem du har til at stå på din konto. Hvis behovet opstår, laver I i fællesskab en aftale om, hvor mange penge du kan trække over på kortet. Har du derfor et kort med kredit, kan du stadig bruge kortet, og betale nødvendige regninger, selvom der er et negativt beløb på kontoen. Så længe du overholder den aftalte grænse, og ikke overskrider beløbet, kan du fortsat bruge kortet og have adgang til kontoen, selvom det går i minus. 

Kort med kredit kan også fungere som en ekstra sikkerhed for dig. Oplever du pludselig et behov for at benytte den aftalte kredit, måske på grund af en uforudset udgift, får du oftest en gratis måned før der indsættes renter på det beløb du har brugt. Det er derfor ikke et problem at du har et negativt beløb på kontoen, så længe du bare sørger for at betale kreditten tilbage, inden den rentefrie måned udløber. På den måde slipper du for renter, og du kan derfor have helt op til fire uger til at udligne det minus, der er opstået på kontoen med kredit. 

Hvad er kassekredit?

Kassekredit minder lidt om kort med kredit, og derfor kan de to ting nemt blive forvekslet med hinanden. Kassekredit giver dig nemlig også mulighed for at have et aftalt negativt beløb til rådighed på din konto, men forskellen er, at der kommer renter på kreditten med det samme du overtrækker din konto, hvis du benytter den aftalte kredit. Du har derfor ikke helt den samme mulighed for at tilbagebetale beløbet rentefrit. 

Afhængigt af hvilken udbyder du benytter, kan der være gebyr på oprettelse af kassekredit, og gebyret afhænger af, hvor stort et beløb du ønsker at have til rådighed, hvis kontoen går i minus. 

Skal du vælge kredit eller lån?

Det kan være svært at beslutte, om det er kredit eller lån, der passer bedst til dine behov. Der er selvfølgelig fordele og ulemper ved begge muligheder, og det er vigtigt at du har styr på dem, inden du træffer dit valg.
Som nævnt ovenfor, giver kredit dig mulighed for at hæve over på dit kort, så du derfor kan overtrække kontoen til et aftalt beløb. Du skal ikke oplyse hvad du vil bruge pengene på, og på den måde minder kredit om et forbrugslån, hvor du heller ikke skal stille en form for sikkerhed for tilbagebetaling. Forskellen på de to er dog, at du med en kassekredit kun skal betale renter af det beløb du bruger, også selvom du måske har et højere beløb til rådighed. Renterne for kassekredit afregnes typisk hvert kvartal, hvor du med et forbrugslån betaler tilbage med et månedligt afdrag. Vælger du kassekredit, skal du være opmærksom på, at du selv skal sørge for at betale det negative beløb tilbage, så kontoen igen er i plus. 

Kontakt mig på:
Skrevet af
Mark Andersen
CEO og grundlægger

Mark Andersen har mere end 15 års erfaring med salg, marketing, økonomi og affiliate marketing.
Mark står bag nogle af Danmarks største sammenligningssites inden for blandt andet lån, bredbånd, måltidskasser, mobilabonnement og a-kasser.