Hvordan sammenligner man lån?

Hvordan sammenligner du forskellige lån

Det bliver mere og mere populært at låne penge på nettet, og af samme årsag dukker der hele tiden flere og flere lånetyper og låneudbydere op på det danske marked for lån. men rent faktisk forholder det sig sådan, at mange danskere betaler alt for meget for deres lån, fordi de ikke ved, hvordan man skal bære sig ad med at sammenligne lån. Og der kan nemlig være mange tusinde kroner at spare hvert år, hvis bare man undersøger markedet en smule for at finde det bedste og billigste lån. Der kan nemlig være stor forskel på, hvor meget man betaler i både renter, gebyrer og stiftelsesomkostninger hos de forskellige låneudbydere. Og det er på netop disse parametre, at der kan være mange penge at spare, hvis man blot bruger tid på at sammenligne de forskellige lån inden man optager et lån.

Der er flere forskellige, gode måder at sammenligne lån på, og de tre vigtigste er at se på lånets ÅOP, lånets løbetid og den månedlige ydelse på lånet. Det er også disse tre parametre, som vi herunder vil gå igennem, så du kan blive meget klogere på, hvordan du nemt kan sammenligne lån og dermed finde det bedste lån, der passer bedst til dig selv, dine behov og sidst men ikke mindst til din økonomi.

Hvordan sammenligner man lån?
Sammenlign ÅOP

Sammenlign ÅOP

Først og fremmest bør du altid kigge på lånets ÅOP, når du kigger på forskellige lån. ÅOP er uden tvivl det vigtigste nøgletal for dig, når du skal i gang med at sammenligne lån. ÅOP står for “Årlige Omkostninger i Procent” og er rent faktisk det tal, der angiver prisen på et lån. ÅOP fortæller dig nemlig præcis, hvor dyrt lånet er, når alle lånets omkostninger er inkluderet. Det er nemlig det nøgletal, der angiver prisen på lånet med alle samlede omkostninger. Det vil altså sige, at jo lavere ÅOP på et lån er, jo billigere er det at optage netop dette lån. ÅOP inkluderer samtlige omkostninger, der er forbundet med et lån, og dækker altså over renter, gebyrer, stiftelsesomkostninger, renters rente, dokumentgebyrer og alle andre engangsomkostninger, som låneudbyderen pålægger lånet. Netop fordi ÅOP inkluderer alle disse omkostninger, er det det mest oplagte nøgletal at bruge til at sammenligne lån.

Når du vil bruge de Årlige Omkostninger i Procent til at sammenligne prisen på lån er det vigtigt, at de lån du sammenligner har de samme parametre og lånebetingelser. Det vil altså sige, at løbetiden på de lån, du sammenligner, skal være den samme. Ligesom det beløb, du ønsker at låne også skal være det samme hos de forskellige låneudbydere, du ønsker at sammenligne. Det vil nemlig give et misvisende billede, hvis du eksempelvis sammenligner et lån med en løbetid på 12 måneder med et lån, der har en løbetid på 24 måneder, eller hvis du sammenligner et lån på 10.000 kr med et lån på 100.000 kr., da lånebeløbet også har betydning for hvad det koster at optage et lån.

Lånets løbetid

Du kan også vælge at sammenlinge to eller flere lån på lånets løbetid. Løbetiden på et lån er dog ikke det mest oplagte parameter at bruge til sammenligning af lån, da det egentlig kun siger noget om, hvor længe man skal betale af på sit lån. Det er derfor ikke et parameter, der vil give dig et egentligt indblik i, hvor meget lånet kommer til at koste dig, hvis det er prisen, du lægger mest vægt på. Du kan dog sagtens vælge at sammenligne to eller flere forskellige lån på deres løbetid, hvis du ønsker at finde ud af, hvor du kan få hhv. den korteste eller længste løbetid på et lån. 

Det kan sagtens være relevant at bruge som sammenligningsparameter, da mange også er interesseret i at vide, hvor hurtigt man kan være ude af gælden igen, når man optager lånet. For mange har lånets løbetid nemlig en mere psykologisk betydning, da det kan give en idé om, hvor hurtigt (eller langsomt) man kan være ude af sin gæld. Ved at se på løbetiden kan du også få en idé om, hvor meget du skal betale af på gælden hver måned for eksempelvis at få en kort løbetid på lånet. Jo kortere løbetid, du har på dit lån, jo større vil de månedlige ydelser jo nemlig typisk være, så du kan få afbetalt hele beløbet inden løbetiden er gået. Husk dog også, at løbetiden ofte hænger sammen med det månedlige afdrag på dit lån, da jo mere du betaler af hver måned, jo kortere løbetid vil du som regel også få på dit lån.

Lånets løbetid
Månedlige ydelse

Månedlige ydelse

Når du optager et lån skal du hver måned betale en månedlig ydelse af på lånet for at komme ud af din gæld. Det er altså med andre ord det beløb, du hver måned skal betale tilbage til den låneudbyder, som du har taget et lån hos, så du kan nedbringe din gæld. Den månedlige ydelse inkluderer både det konkrete afdrag på din gæld, men også lave renter og andre gebyrer, som er forbundet med lånet. Den månedlige ydelse er derfor også et parameter, som du kan bruge til at sammenligne forskellige lån og lånetilbud fra forskellige banker og online låneudbydere. Forskellige låneudbydere vil kunne tilbyde dig forskellige månedlige ydelser på dit lån. Her er det dog også vigtigt, at du kun sammenligner lån med den samme løbetid og med det samme lånebeløb, da den månedlige ydelse ellers vil give et misvisende billede af, hvad du kan forvente. Som nævnt vil din månedlige ydelse nemlig typisk være større ved et stort lånebeløb eller ved en kort løbetid - og vice verca.

Når det kommer til månedlige ydelser kan det også være relevant at sammenligne lånetilbud på mindre lån, da det ofte kan lade sig gøre at finde mindre lån uden månedlige ydelser. Det vil altså sige, at du for eksempel låner et beløb med en ultra kort løbetid og dermed ikke skal betale en månedlig ydelse i løbet af løbetiden, men derimod i stedet for skal betale det fulde beløb inklusive renter og gebyrer tilbage på én gang, når lånet udløber.