Kan jeg låne trods RKI?

By Mark Andersen | 30. august 2021 | Læsetid 5 minutter

INDHOLDSFORTEGNELSE

Det korte svar er: ja, du kan godt låne på trods af, at du er registeret i RKI.

Er du registreret i RKI, betyder det, at en eller flere virksomheder, har registreret dig som dårlig betaler, da du har udestående gæld. Dette vil påvirke dine muligheder for at låne, da de fleste udbydere ikke ønsker at låne penge til en dårlig betaler. Dog er der nogle udbydere, som gerne låner penge til RKI-registrerede personer, og dem kan du få et overblik over herunder. Derudover kan du læse om, hvilke ting du skal være opmærksom på, inden du som RKI-registreret låner penge, hvor du kan se, om du er i RKI, samt hvordan du kommer ud af RKI.

Steder du kan låne trods RKI

Er du registreret i RKI, men ønsker at optage et lån, så kan du få et overblik over låneudbydere lige her. Ved en hurtig Google-søgning finder du mange hjemmesider, hvor de gerne tilbyder lån trods RKI-registrering, men da disse lån ofte fungerer som et kviklån, bør du være varsom, inden du ansøger om et sådan lån.

Tre af de mest populære låneudbydere, der gerne låner til RKI-registrerede personer, er Pantsat.dk, Tillidslån og Auora lån. Selvom disse tre udbydere udlåner penge på trods af RKI, så skal du være opmærksom på, at betingelserne for lånet er langt mindre favorable, hvilket blandt andet betyder, at renterne er meget høje.

Kan jeg låne trods RKI


3 ting du skal være opmærksom på, inden du låner trods RKI

Ønsker du at låne, selvom du står i RKI, så er der nogle ting, som er en god ide at have styr på inden, og dem har vi samlet til dig lige her.

1.    Højere rente

Renterne er meget højere for RKI-registrerede lånetagere, end de for almindelige lånetagere, hvilket de er, fordi lånegiveren løber en risiko ved at låne penge til en person, som er markeret som ”dårlig betaler” i RKI. Af samme årsag kan de høje renter for RKI-registrerede personer også retfærdiggøres, da renten afspejler lånegivers risiko ved at udlåne pengene.

2.    Forværret økonomi på sigt

Selvom optagelse af et lån på trods af registrering i RKI kan virke som en nem og hurtig løsning på en skræntende økonomi, bør du overveje det en ekstra gang, da det kan ende med at forværre din økonomiske situation yderligere. De høje renter kan også gøre det sværere for dig at afbetale de aftalte rater.

3.    Kautionist eller pantegenstand

Ønsker du alligevel at låne penge, selvom du er registreret i RKI som værende en dårlig betaler, kan nogle låneudbydere kræve, at du stiller en kautionist til rådighed. En kautionist er en person, der garanterer, lånegiver at kunne afbetale lånet, hvis du ikke selv er i stand til det. Kautionisten skal være i en god økonomisk position, da lånegiver skal være sikker på, at de kan indkassere deres penge gennem denne.

Hvordan kan jeg se, om jeg er i RKI?

Er du registret i RKI, er det, fordi du efter tre rykkere og én advarsel ikke har betalt det skyldige beløb, og derfor har virksomheden, som du skylder penge til, mulighed for at indberette dig til RKI. Det betyder også, at andre virksomheder kan finde dig i databasen for ”dårlige betalere”.

Du kan se om, du er registreret i RKI på en af fire følgende måder:

  • Log ind på dininfo.dk med dit NemID.
  • Ring til RKI’s Forbrugerservice hverdage mellem 10.00 og 14.00 på tlf. 87 46 56 56. Her vil du blive bedt om at svare på nogle kontrolspørgsmål, så de kan sikre sig, at du er den, du udgiver dig for at være.
  • Du kan også ringe til ovenstående nummer alle døgnets timer til en automatisk service. Her vil du blive bedt om at oplyse dit CPR-nummer, hvorefter du vil få tilsendt et brev vedrørende din eventuelle registrering i RKI.
  • Send en e-mail til ForbrugerService på forbrugerservice@experian.dk hvorefter du vil modtage et brev med svar. Mailen må ikke indeholde følsomme personoplysninger.

Kom ud af RKI

De to mest sikre og almindelige måder, hvorpå du kan komme ud af RKI på, er ved enten at betale din gæld, da kreditor har pligt til at slette dig fra registeret, hvis du indfrier din gæld, eller vente fem år, da forældelsesfristen på RKI-registreringer er fem år. Denne forældelsesfrist gælder uanset om du har betalt din gæld eller ej.

Der er dog også en tredje mulighed, hvorpå du kan komme ud af RKI. Denne mulighed kræver, at du indgår en aftale med kreditor om en afbetalingsordning, hvorimod du vil blive slettet fra RKI. En afbetalingsordning er frivillig for kreditor, og det er derfor ikke noget, du har krav på at få.

Kontakt mig på:
Skrevet af
Mark Andersen
CEO og grundlægger

Mark Andersen har mere end 15 års erfaring med salg, marketing, økonomi og affiliate marketing.
Mark står bag nogle af Danmarks største sammenligningssites inden for blandt andet lån, bredbånd, måltidskasser, mobilabonnement og a-kasser.