Boliglån

Sammenlign renter og find det billigste boliglån  

Skal du låne til at købe hus eller lejlighed? Ansøg igennem Morebanker og få mulighed for at sammenligne flere lån, så du kan finde det billigste boliglån


Få op til flere lånetilbud

Lave renter

Tryg og sikker ansøgningsprocess

loading
INDHOLDSFORTEGNELSE

Boliglån

Der findes flere forskellige typer af boliglån, og de forskellige lånetyper afgør, hvor meget lånet kommer til at koste. Det er en god idé, hvis du sætter dig ind i de forskellige lånetyper, alt efter hvad dit behov er. Derudover bør du også tage stilling til, hvilken risiko du har lyst til at tage. 

Der kan være mange ting, som du skal tage stilling til inden du optager et boliglån. Blandt andet skal du tage stilling til, hvilket lån du skal bruge, og hvor du vil optage lånet henne. Hvis banken har afvist at udstøde dig et boliglån, kan du eksempelvis optage lån uden om banken via privatpersoner eller virksomheder. Her skal du dog være yderst opmærksom på de medfølgende risici, såsom mindre rådgivning.

Hvad er et boliglån

Hvis du skal købe et nyt hus, sommerhus, lejlighed eller andelsbolig, kan du optage et boliglån, som er med til at finansiere den del af prisen, som et realkreditlån eller et prioritetslån ikke kan finansiere. Som regel kan et realkreditlån eller et prioritetslån finansiere op til 80% af boligens værdi. De sidste 20% af prisen skal finansieres gennem egen opsparing og eventuelt et boliglån. Boliglånet kan eksempelvis udgøre 10-15% af de resterende 20%, mens de sidste 5-10% skal finansieres af en selv. Hvis du skal købe sommerhus er grænsen for et realkreditlån på op til 75% af boligens værdi, hvorved boliglånet og ens egen opsparing eksempelvis kan udgøre henholdsvis 15-20% og 5-10%.

Renter i forhold til et boliglån

Det er en god idé at være opmærksom på renten. Hvor høj er renten, og hvor lang tid du vil binde dig til renten? Boliglånets rente varierer fra bank til bank. Renten afhænger også af, hvor meget du skal låne, hvor hurtigt du kan tilbagebetale lånet, om du er helkunde i banken, samt om du vælger en variabel eller en fast rente. 

Når du skal optage boliglån er det vigtigt at kigge på renten, fordi den også afgør, hvor meget du skal tilbagebetale i forhold til dit lån. Udover renten er det også vigtigt at kigge på ÅOP, som står for “årlige omkostninger i procent”. ÅOP står for de samlede omkostninger for oprettelsen af lånet, diverse gebyrer, samt renterne du skal tilbagebetale. Hvis du gerne vil have det bedste overblik over, hvad dit boliglån kommer til at koste dig, skal du kigge på ÅOP, da den giver det bedste billede af lånets omkostninger.

Hvad betyder afdragsfrihed?

Hvis du gerne vil gøre dit lån billigere hver måned, så er det muligt, at få det der kaldes afdragsfrihed. Hvis du har afdragsfrihed, skal du hver måned kun betale renter og bidrag. Du kan selv vælge, hvor længe din afdragsfrihed skal vare. Du kan få helt op til 30 års afdragsfrihed, men her kræver det, at ens bolig har en høj friværdi. I den periode hvor du har afdragsfrihed, skal du ikke afdrage på hovedstolen af lånet. Dette betyder også, at den månedlige ydelse vil stige, efter perioden med afdragsfrihed er endt. 

Realkreditlån eller prioritetslån?

Et realkreditlån eller et prioritetslån står for hovedprocenten af finansieringen til en bolig. Et prioritetslån er det samme som et bankboliglån. Et realkreditlån bliver fiansieret med realkreditobligationer. Fælles for begge lånetyper er, at de begge har pant i din bolig. Begge lånetyper kan også være lavet på flere forskellige måder alt efter banken. Derfor er det  en god idé, at du undersøger de forskellige lånetyper, så du finder den rette type til dit behov. Det kan være en fordel at læse mere om lånetyperne på eksempelvis internettet eller søge finansiel rådgiving. Du kan også søge efter gode råd hos din bankrådgiver.

Hvis du optager et realkreditlån skal du også vælge, om du vil have en variable eller fast rente. Begge typer renter har deres fordele og ulemper, som er en god idé at kende inden du vælger. Hvis dit realkreditlån skal være med en variable rente, skal du også tage stilling til, hvor længe du vil binde renten.

Hvordan du finder det bedste boliglån

Det kan være svært at finde rundt i de mange forskellige lånetyper, når du skal optage et boliglån, prioritetslån eller realkreditlån. Det vigtigste er dog, at du tænker på, hvilke behov du har. På den måde bliver det lettere at finde et lån, der passer til dine behov til den laveste pris. 

Inden du vælger et boliglån og forhører dig ved en rådgiver, kan det være en god idé at overveje, hvor meget du skal låne, hvor længe du forventer at bo i den ønskede bolig, hvor længe du ønsker afdragsfrihed, samt om du i perioder vil kunne afdrage mere eller mindre. Det giver en god grundidé for et lån, hvis du på forhånd har tænkt over disse ting. 

Det er en god at søge gode råd ved en rådgiver, så du kan få hjælp til lettere at overskue de forskellige lånetyper og priser.

Kontakt mig på:
Skrevet af
Mark Andersen
CEO og grundlægger

Mark Andersen har mere end 15 års erfaring med salg, marketing, økonomi og affiliate marketing.
Mark står bag nogle af Danmarks største sammenligningssites inden for blandt andet lån, bredbånd, måltidskasser, mobilabonnement og a-kasser.