Derfor skal du aldrig låne penge af venner og familie

Der er mange gode grunde til, at det kan være yderst fordelagtigt at låne penge af familie eller venner, når man har brug for et økonomisk tilskud. Men der er mindst lige så mange ulemper forbundet med at låne penge venner og familie imellem. Økonomi og penge er nemlig et ømt emne, som man skal passe på med, når det gælder ens familie og venner. Det kan nemlig være svært at sige nej til en rigtig god ven eller et nært familiemedlem, der beder om penge, fordi han eller hun er havnet i en økonomisk krise. Og omvendt er det også meget oplagt mulighed, når man har brug for penge, at gå til sine forældre, søskende, bedsteforældre eller gode venner for at få et hurtigt og billigt lån. Men inden man låner penge af - eller ud til - venner og familie, bør man tænke sig godt om og overveje, om det på sigt kan gøre mere skade end gavn.

Derfor skal du aldrig låne penge af venner og familie
Morebanker.dk

Hvorfor kan det være et problem at låne af venner og familie?

Et privat lån fra et familiemedlem eller en ven er som regel den nemmeste og billigste løsning, når det kommer til at låne penge. Men det er ikke altid den bedste løsning, og der kan på sigt opstå problemer og gnidninger, netop fordi det handler om penge. I kan for eksempel havne i en situation, hvor låntageren ikke er i stand til at betale af på sit lån. Når låneaftalen ikke bliver overholdt kan det skabe sure miner og splid i familien elelr i jeres venskab, hvilket der naturligvis ikke er nogen af parterne, der er interesseret i. Det vil koste et venskab eller en god relation, og for personen, som har lånt pengene ud, kan det også have økonomiske konsekvenser.

Har I indgået en kontrakt har I altså skrevet under på et juridisk dokument, og derfor har långiveren visse rettigheder i tilfælde af, at låntageren ikke er i stand til at afdrage på sit lån. Og dermed er forholdet mellem venner eller to familiemedlemmer automatisk blevet meget mere formelt, hvilket kan føre til en ubehagelig magtbalance i jeres forhold. Selvom begge parter inden aftalens indgåelse har tænkt, at det var en rigtig god idé, og at det var fordelagtigt for begge parter, kan man nemt komme til at stå i en ubehagelig situation, hvor det får både økonomiske, men også personlige konsekvenser.


 

Udfordringer med tilbagebetaling

Ikke desto mindre kan et lån fra en ven eller et lån fra familiemedlem sagtens være uproblematisk, hvis bare låneaftalen overholdes fra begge parter. Det gælder altså om, at man ikke kommer til at stå med udfordringer i forhold til tilbagebetaling. Det gælder både låntageren, som skal overholde de aftaler, er er lavet for tilbagebetaling og betaler det aftalte beløb af hver måned, men det gælder også for långiveren at han eller hun ikke lemper på kravene for tilbagebetaling eller pludselig begynder at kræve flere penge ind hurtigere, end der var aftalt.

Uanset hvem man låner af, forpligter man sig til at betale pengene tilbage, når man indgår en låneaftale. Og det kan derfor være en god idé at opsætte en kontrakt, hvor vilkårene for lånet er angivet, og begge parter skriver under på. Uden sådan en kontrakt kan man ende i en situation, hvor vilkårene ikke er helt klare, fordi de ikke er skrevet ned, og begge parter af lånet kan pludselig påstå, at der skal betales mere eller mindre af på lånet. Uden klare linjer for, hvordan lånet skal betales af mm., kan det føre til skænderier og ødelagte venskaber, hvis ikke aftalerne overholdes. Det kan også på sigt føre til en ubalance i forholdet, fordi I pludselig står i en akavet situation, hvor den ene part har en form for magt over den anden i form af det udlånte beløb. Det kan gøre det til et ubehageligt emne at tale om, hvilket kan føre til endnu flere udfordringer med tilbagebetaling af lånet.

Du skal ikke låne af venner og familie