Hvad er hovedstol?

By Mark Andersen | 31. maj 2023 | Læsetid 5 minutter

INDHOLDSFORTEGNELSE

Hovedstol er et begreb, som angiver lånebeløb samt stiftelsesomkostninger. Der er flere faktorer, som har indflydelse på lånets hovedstol. Hvis du skal optage et realkreditlån, er der flere elementer, som påvirker din hovedstol. 

Herunder finder du et komplet overblik over hovedstol, så du kan få styr på det, inden du optager et lån. 

Hvad betyder hovedstol?

Hovedstol er det beløb, som du låner samt lånets stiftelsesomkostninger. Du vil altid støde på begrebet hovedstol, når du skal optage et lån. Et låns hovedstol bliver ikke mindre i takt med, at du betaler lånet tilbage.

Lånets hovedstol vil forblive det samme beløb gennem hele lånets løbetid. Hovedstolen er altså med andre ord gældens oprindelige størrelse.

Hvad indgår i hovedstolen?

Hovedstolen består af stiftelsesomkostninger samt låneprovenu (lånebeløb). Hvis du ansøger om samme låneprovenu hos to forskellige låneudbydere, kan du opleve, at der er stor forskel på hovedstolens størrelse.

Årsagen til at hovedstolen ændrer sig afhængig af, hvor du skal låne penge, skyldes at stiftelsesomkostningerne kan variere fra låneudbyder til låneudbyder.

Hvis du vil være sikker på, at du får det billigste lån, kan du sammenligne lånetilbud. Du kan kigge på lånets hovedstol, som giver dig et indblik i, hvor meget lånets etableringsomkostninger vil koste dig.

Eksempel på hovedstol

For at forstå begrebet hovedstol har vi herunder lavet et eksempel, som hjælper dig med at forstå, hvad hovedstolen dækker.

Hvis du skal låne 300.000 kr. til en ny bil, båd, ferie eller andet forbrug, vil de 300.000 kr. være lånets låneprovenu. Hvis lånet har stiftelsesomkostninger på 10.000 kr., vil lånets hovedstol være 310.000 kr.

Låneprovenu

Stiftelsesomkostninger

Hovedstol

300.000 kr

10.000 kr

310.000 kr.


Du finder hovedstolen ved at sige: Lånebeløb + stiftelsesomkostninger. Når du har gjort det, vil du få det samlede beløb, som angiver lånets hovedstol. Hovedstolen afhænger altså af det samlede lånebeløb samt stiftelsesomkostningerne.

Hvad er forskellen på hovedstol og restgæld?

Forskellen på hovedstol og restgæld er, at hovedstolen angiver et beløb bestående af lånebeløb + stiftelsesomkostninger, hvor restgælden er det beløb, som du endnu mangler at betale til lånets kreditor.

Hovedstolen vil altså være det samme beløb, som da du optog lånet gennem hele løbetiden. Restgæld vil blive mindre, i takt med at du får afdraget mere på dit lån. 

Hvordan finder jeg lånets hovedstol?

Du finder lånets hovedstol i din låneaftale. Du kan også beregne hovedstolen ved at sige: Lånebeløb + stiftelsesomkostninger. Udover lånets hovedstol vil der i din låneaftale også være angivet:

  • Stiftelsesomkostninger
  • Renter
  • gebyrer
  • ÅOP
  • Øvrige omkostninger

Hovedstol på realkreditlån

Hovedstolen på et realkreditlån adskiller sig typisk fra hovedstolen på almindelige forbrugslån eller banklån. Lånets hovedstol vil ved et realkreditlån også blive påvirket af kurstab, som kan ske, hvis kursen på lånets obligationer ligger under 100.

Hovedstolen på forbrugslån og lån gennem banken påvirkes ikke af kurstab, da disse typer af lån ikke finansieres af obligationer.

Der er altså flere elementer, som påvirker hovedstolen på et realkreditlån. Her er der ikke tale om et fast beløb, da det også kan påvirkes af kurstab i løbet af lånets løbetid. En hovedstol på et realkreditlån afhænger altså af: Låneprovenu, stiftelsesomkostninger og kurstab. 

Vælg et lån med en lille hovedstol

Når du skal optage et lån, kan det være en god ide at få en lille hovedstol. Et låns hovedstol er den samme gennem hele lånets løbetid, og der er dermed ikke så meget, du kan gøre, når du har underskrevet din låneaftale.

Herunder har vi samlet en række gode råd, som kan hjælpe dig med at få tilbudt en så lille hovedstol på lånet som muligt. Det her kan du gøre for at få tilbudt en lille hovedstol:

  • Undgå at låne mere end du har brug for (Sænk dit ønskede lånebeløb)
  • Indhent og sammenlign lånetilbud fra flere låneudbydere
  • Hold øje med lånets rente, stiftelsesomkostninger og øvrige omkostninger.
  • Holde løbende øje med kursen på dit lån (Ved et realkreditlån)

Du kan læse mere om hovedstol her

Ofte stillede spørgsmål

Hvad  er hovedstol i tinglysning?

Det beløb som du oprindeligt har lånt hos långiver, og som er anført i tingbogen, såfremt lånet er tinglyst. 

Hvad er definitionen på hovedstol?

Hovedstol er et beløb, som indeholder låneprovenu (lånebeløb) + stiftelsesomkostninger. Hvis du låner 20.000 kr., og har stiftelsesomkostninger på 1.000 kr., vil lånets hovedstol altså være på 21.000 kr. 

Du kan finde svar på mange flere spørgsmål i vores FAQ-sektion

Gå til FAQ Gå til faq
Kontakt mig på:
Skrevet af
Mark Andersen
CEO og grundlægger

Mark Andersen har mere end 15 års erfaring med salg, marketing, økonomi og affiliate marketing.
Mark står bag nogle af Danmarks største sammenligningssites inden for blandt andet lån, bredbånd, måltidskasser, mobilabonnement og a-kasser.