Hvad et et lånebevis?

By Mark Andersen | 22. maj 2023 | Læsetid 5 minutter

INDHOLDSFORTEGNELSE

Når du skal optage et nyt lån, er der mange begreber, som du skal holde styr på. Det kan derfor blive svært at finde ud af, hvad du skal være opmærksom på, når du låner penge.

Herunder finder du en komplet guide, som hjælper dig med at forstå alt om et lånebevis. I artiklen herunder finder du svar på alt, som du skal vide ved et lånebevis. 

Hvad er et lånebevis?

Et lånebevis er et skriftligt dokument, som er bevis for et lån. Lånebevis fungerer som dokumentation, der beskriver lånets lånevilkår. I et lånebevis angives typisk forskellige forhold som:

 • Lånebeløb
 • Løbetid
 • Renter
 • Generelle omkostninger

I forbindelse med boligkøb kaldes et lånebevis også for et boligkøbsbevis. Derudover kan et lånebevis også anvendes i forbindelse med andre former for lån som mellem familiemedlemmer eller venner. Her kan det bruges til at beskrive rammerne for låneaftalen.

Hvad indeholder et lånebevis?

Et lånebevis indeholder en række faste vilkår, som er dokumenteret. Det fungerer altså som et bevis og sikkerhed for både låntager og långiver. Et lånebevis indeholder typisk:

 • Hvad lånet omfatter
 • Hvem der er låntager
 • Lånets beløb
 • Lånets løbetid
 • Betalingsplan
 • Renter og gebyrer
 • Tilfælde af konkurs eller dødsfald
 • Konsekvenser ved ikke at tilbagebetale løbet

Derudover kan der være andre informationer, som er beskrevet i lånebeviset. Dog er det op til dig og långiveren at fastsætte de krav, som skal være beskrevet i lånebeviset. 

Hvordan får man lånebevis?

Det er super nemt at få et lånebevis. Alt du skal gøre, er at kontakte den bank, som du skal låne penge hos. Banken får typisk brug for nogle oplysninger om dig og din privatøkonomi, for at kunne udarbejde et lånebevis. 

Eksempel på lånebevis

Lånebevis

Hvad er et køberbevis?

Et køberbevis er det samme som et lånebevis. Det er altså et dokument, som angiver:

 • Hvor mange penge der bliver lånt
 • Hvornår lånet tilbagebetales
 • Hvilke faste udgifter som lånet indeholder
 • Samt en række lånevilkår

I forbindelse med et boligkøb kan du også få et lånebevis. Her er der tale om et boligkøbsbevis, som banken kan udstede, når du vil optage et boliglån.

Hvad er et boligkøbsbevis?

Et boligkøbsbevis er et dokument, som indeholder oplysninger om, hvor meget du er i stand til at låne. Her er der ikke tale om et lånebevis, som når du låner fra familiemedlemmer og venner.

Boligkøbsbeviset er altså blot et dokument, der beskriver, hvor meget banken vil låne dig, når du skal købe bolig samt en række lånevilkår. Et boligkøbsbevis er heller ikke en bindende aftale, der er blot tale om dokumentation for, hvor meget banken har tilbudt at låne dig.

Inden du godkender det første boligkøbsbevis, som udstedes af en bank, kan det være en god ide at indhente tilbud hos en række forskellige banker. Det skyldes, at du typisk ikke får det bedste lånetilbud med det samme.

På trods af at et boligkøbsbevis ikke er bindende, kan det stadig anvendes, når du skal købe bolig. Først og fremmest giver det dig en klar idé om, hvad du kan købe for. Det kan i særdeleshed hjælpe en førstegangskøber med at få styr på den økonomiske del af et boligkøb.

Et boligkøbsbevis giver også en fordel i forhold til andre interesserede købere, hvis de ikke har et lignende bevis. Det skyldes, at du kan dokumentere, om du reelt kan komme med et relevant bud på din kommende bolig. 

Hvorfor er det en god ide at lave et lånebevis?

Det er en god ide at lave et lånebevis, da det er med til at sikre klare forhold omkring lånet og sikre at låneaftalen er juridisk gyldig.

Et lånebevis er en god ide, uanset om der er tale om et lån mellem familie eller venner. Det skyldes, at det skriftligt dokumenterer, at aftalen er indgået mellem långiver og låntager.

Hvis der kun er tale om en mundtlig aftale, kan det give anledning til usikkerhed. Ofte vil det resultere i, at parterne glemmer at aftale forhold samt hvilke forhold der blev aftalt.

Det vil til enhver tid være en god ide at få lavet et skriftligt dokument, som angiver lånets rammer. Med en skriftlig aftale kan du sikre, at begge parter har klare rammer for lånet. Et lånebevis giver sikkerhed, så du kan undgå uoverensstemmelse, konflikter eller misforståelser.

Sådan laver du et lånebevis

Hvis du vil lave et lånebevis på et lån, som du får gennem banken, skal du ansøge om det. Du kan ansøge om et lånebevis ved enten et fysisk møde med din bank, eller du kan hos mange banker indsende din ansøgning digitalt.

Når du vil ansøge om et lånebevis digitalt, skal du logge ind med dit MitID, og du bliver derefter guidet igennem alle rettigheder og oplysninger, som banken kræver fra dig, for at kunne godtage din ansøgning.

Ofte vil banken kræve oplysninger om:

 • Tre seneste lønsedler
 • Seneste årsopgørelse fra SKAT
 • Civilstand og hvorvidt du har fælles økonomi
 • Budget over indtægter og faste udgifter
 • Dit rådighedsbeløb

Herefter vil banken regne på tallene, så de kan afgøre lånets størrelse, hvornår det skal tilbagebetales samt lånevilkår. Det er først når du har modtaget et lånebevis, at du kan underskrive aftalen. Derefter vil lånebeviset blive juridisk bindende. 

Hvor lang tid tager det at få et lånebevis?

Det tager i mange tilfælde et par dage, før du modtager dit lånebevis. Dog kan tiden, fra du sender din ansøgning, til du modtager et lånebevis fra banken, svinge afhængig af hvilken bank der skal udstede beviset. I særligt travle perioder kan der gå op til nogle uger.

Som regel bør du forvente, at der går mellem 1-3 dage, dog kan forskellige faktorer forlænge ventetiden. Det er derfor en god ide, hvis du har dit lånebevis på plads i god tid.

Kilder:

https://skat.dk/ 

Ofte stillede spørgsmål

Hvad er et gældsbrev?

Et gældsbrev er et dokument, der beskriver den aftale, der indgås mellem en långiver og en låntager. Der er altså tale om et dokument, som fungerer på samme måde som et lånebevis. 

Hvor hurtigt kan man få et lånebevis?

Du kan typisk få dit lånebevis inden for et par dage, dog kan forskellige faktorer gøre ventetiden længere. Det er derfor en god ide, hvis man ansøger om et lånebevis i god tid, så du er på den sikre side. 


Du kan finde svar på mange flere spørgsmål i vores FAQ-sektion

Gå til FAQ Gå til faq
Kontakt mig på:
Skrevet af
Mark Andersen
CEO og grundlægger

Mark Andersen har mere end 15 års erfaring med salg, marketing, økonomi og affiliate marketing.
Mark står bag nogle af Danmarks største sammenligningssites inden for blandt andet lån, bredbånd, måltidskasser, mobilabonnement og a-kasser.