Hvad er restgæld?

By Mark Andersen | 02. maj 2023 | Læsetid 3 minutter

INDHOLDSFORTEGNELSE

Herunder har vi samlet alle informationer, som du skal bruge om restgæld. Du finder altså en komplet guide til restgæld. Her er alt, du skal vide om restgæld.

Hvad er restgæld?

Restgæld er det beløb, som du mangler at tilbagebetale på dit lån. Det er altså dit oprindelige lånebeløb, hvor alle dine foregående ydelser er fratrukket. Der er dermed tale om det beløb, som du på det pågældende tidspunkt mangler at tilbagebetale på dit lån.

Hvad er restgæld

Beregn restgæld

Du beregner restgælden ved at fratrække alle dine foregående betalinger af den månedlige ydelse fra lånebeløbet.

Eksempel på beregning af restgæld:

Hvis du har lånt 5.000 kr. med en løbetid på 12 måneder, skal du betale en ydelse på 416,7 kr. hver måned.

Hvis du efter 3 måneder vil beregne din restgæld, skal du fjerne ydelsen fra de 3 betalte måneder fra lånebeløbet. Du skal derfor sige 5.000 kr. minus 1.250 kr. Du har dermed en restgæld på 3.750 kr. 

Hvad er forskellen på restgæld og hovedstol?

Forskellen på restgæld og hovedstol er, at restgælden falder, hver gang du afdrager på dit lån, hvorimod hovedstolen er den samme størrelse, uanset hvor meget du afdrager på dit lån.

Hovedstolen er altså et begreb, som anvendes om det lånte beløb inklusive eventuelle stiftelsesomkostninger, provenu og kurstab. Man kan altså kalde det lånets ”startgæld”.

Eksempel på restgæld

Du låner 70.000 kr. til en rente på 5,5% med en løbetid på 36 mdr.

Første måned afdrager du således 1.944 kr. af lånebeløbet på 70.000 kr. Det giver dig en restgæld på 68.056 kr. Hovedstolen vil altså fortsat være 70.000 kr.

Eksempel på hovedstol

Du låner 60.000 kr. til en rente på 5,5% med en løbetid på 24 mdr.

Første måned afdrager du således 2.500 kr. af lånebeløbet på 60.000 kr. Hovedstolen er fortsat 60.000 kr. Restgælden vil nu være på 57.500 kr.

Restgæld i forbindelse med bilkøb

Når du skal købe en brugt bil eller motorcykel, skal du være ekstra opmærksom på restgælden. Du kan nemlig risikere, at du køber en brugt bil eller motorcykel, der har restgæld, som du kan overtage.

Som en del af købet, skal du være opmærksom på, om en bank eller et leasingselskab har pant i bilen. Hvis det er tilfældet, skal det slettes som en del af købet, da det ellers kan blive dyrt for dig.  

Du skal derudover huske at tjekke bilens stelnummer i bilbogen, så du er sikker på, at du ikke overtager en tidligere ejers restgæld. Du kan slå bilens stelnummer op i bilbogen her.

Hvor kan jeg se min restgæld?

  • Gå ind på SKAT.dk.
  • Log ind med MitID/NemID.
  • Gå ind under fanen ”Skatteoplysninger”. Her får du angivet dine skatteoplysninger fra det senest afsluttede år.
  • Klik på ”Renteudgifter og restgæld”, så du kan se, om der er indberettet gæld fra nogle af dine kreditorer.

Hvad kan jeg skære af min restgæld?

Der er flere måder, hvor du kan reducere din restgæld. Ved at reducere restgælden på dit boliglån eller andre nuværende gældsposter, kan du spare penge på låneomkostninger som renter og gebyrer, som dermed giver mere luft i din økonomi.

Herunder har vi samlet de bedste måder, som hjælper dig med at reducere meget gæld på dit huslån, billån eller andre lån.

Hvis du ønsker at reducere restgælden på dine lån, kan du foretage en større engangsindbetaling. Hvis du har 48.500 kr. tilbage i restgæld, kan du foretage en indbetaling på 18.500 kr. På den måde har du reduceret din resterende gæld til 30.000 kr.

Det kan ofte give gode besparelser, hvis du vælger at reducere meget restgæld. Det skyldes, at du får lavere månedlige afdrag, og du vil derudover spare på omkostninger i form af renter og andre gebyrer.

Tjek restgæld på dine lån regelmæssigt så du har styr på, hvor meget du mangler at tilbagebetale på dine lån. 

Hvis du har valgt at låne penge, da du ikke er i en økonomisk situation til at betale en regning, kan det også være svært at finde penge, som du kan bruge på at lukke din gæld. Her kan det være en god ide at spare penge, så du får mere luft i økonomien.

Vi har samlet en lang række simple sparetips, som kan hjælpe dig med at spare flere tusinde kroner om året. Find sparetips og gode råd her

Links:

Ofte stillede spørgsmål

Hvad er min restgæld?

Din restgæld er det beløb, som du mangler at tilbagebetale til dine låneudbydere. For kreditor betyder restgæld, at du som låntager har flere måneder at afdrage på gælden. 

Er restgæld og pant det samme?

Der er forskel på pant og restgæld. Restgæld er det beløb, som du skylder låneudbyder på et givent tidspunkt. Pant er en sikkerhed, som du stiller til låneudbydere, der fungerer som en sikkerhed for, at du betaler lånet tilbage. 

Du kan finde svar på mange flere spørgsmål i vores FAQ-sektion

Gå til FAQ Gå til faq
Kontakt mig på:
Skrevet af
Mark Andersen
CEO og grundlægger

Mark Andersen har mere end 15 års erfaring med salg, marketing, økonomi og affiliate marketing.
Mark står bag nogle af Danmarks største sammenligningssites inden for blandt andet lån, bredbånd, måltidskasser, mobilabonnement og a-kasser.