Spar penge i hverdagen: 8 brugbare sparetips

By Mark Andersen | 25. april 2023 | Læsetid 5 minutter

INDHOLDSFORTEGNELSE

De seneste år har Danmark og store dele af verden været ramt af høj inflation, som har gjort det svært for mange at få økonomien til at hænge sammen.

I 2022 steg varer i gennemsnit med 12,8 pct. i forhold til året før. 30% af unge mellem 18 - 30 år svarer, at de har problemer med at få økonomien til at hænge sammen.

Du er altså ikke alene, hvis du lige nu føler, at du har en presset økonomi. Herunder har vi samlet en række gode råd, som kan hjælpe dig med at spare penge. I artiklen finder du helt konkret 8 sparetips, som gør det muligt at spare mange tusinde kroner om året. 

Spar penge i hverdagen

Der kan være mange penge at spare i hverdagen. Her er der en række små ændringer i dine vaner, som kan være med til at spare mange penge. 

Liste med måder at spare penge i hverdagen:

  • Sluk lyset når du forlader et rum - Spar op til 100 kr. om året ved at slukke din 60W-pære over spisebordet 2,5 time om dagen
  • Brug LED-pærer - LED-pærer er mere energibesparende, har bedre lys og en længere levetid end sparepæren
  • Spar når du laver mad - Når du koger mad, skal vandet kun lige dækker over
  • Sænk temperaturen - Du kan spare 5% på dit varmeforbrug, hver gang du sænker temperaturen med en grad(20⁰C til 19⁰C)
  • Vælg hvidevarer og andet udstyr efter deres energimærker - Du kan spare meget strøm ved at vælge udstyr med en høj energimærkning
  • Udnyt varmen i ovnen til fulde - Undgå at forvarme ovnen og fyld den op med flere retter på én gang, hvis der er plads
  • Drop standby-mode og sluk elektronisk udstyr helt fra strømstikket - En familie bruger i gennemsnit 400 kWh om året alene på standby(ca. 860 kr. af deres årlige forbrug)
  • Fyld vaskemaskinen helt op - Fyld din vaskemaskine helt op inden du tænder den
  • Sænk temperaturen når du vasker tøj - Sænk fra 60⁰C til 50/40⁰C - Sænk fra 40⁰C til 30⁰C
  • Drop tørretumbleren - En familie bruger i gennemsnittet tørretumbleren 100 gange om året. Det svarer til et elforbrug på cirka 250 kWh. Overvej at hænge tøjet til tørre istedet
  • Sluk alle apparater inden du rejser, eller er væk hjemmefra i en længere periode - Ældre apparater og apparater tilkoblet internettet kan have et højt standby-forbrug.

Spar penge i hverdagen

Sparetips

Der findes mange sparetips, som kan hjælpe dig med at spare penge på kort og lang sigt. Ved at blot at implementere nogle af de følgende råd, kan du spare penge. Her er en liste med de bedste sparetips:

  • Lad bilen stå derhjemme og tag cyklen eller offentlig transport
  • Sælg dit brugte tøj
  • Overvej om du ikke kan bruge dit tøj en ekstra gang, inden det skal vaskes
  • Spar på tjenester (TV-pakke, Netflix og andre abonnementer)
  • Overvej om du har for mange apparater (sluk eller sælg)
  • Bag dit eget brød
  • Bad med koldt vand (Evt. 1 min. koldt - 1 min. varmt vand)
  • Brug mindre vand (Bad, madlavning osv.)
  • Brug mindre strøm (Lys, TV, spillekonsoller osv.)
  • Lån bøger på biblioteket, så du ikke skal købe dem

Der er altså mange små sparetips, som du kan anvende løbende. På den måde kan du spare flere tusinde kroner hvert år. 

Sparetips studerende

Det kan ofte være svært at få økonomien til at hænge sammen, når du er studerende. Mange studerende lever på SU samt studiejob, og pengene kan derfor være små, når der er betalt regninger.

Herunder finder du en liste med gode sparetips til studerende, så du kan have flere penge mellem hænderne til at det sjove i livet som studerende.

Liste med 15 gode sparetips til studerende:

  1. Læg et budget
  2. Gennemgå dine bankkonti - Måske kan du finde en billigere bank
    Gennemgå dine forsikringer - Undersøg om du kan få en billigere forsikring (evt. samle flere hos et forsikringsselskab)Lav en madplan

  3. Find steder med studierabat - Anvend apps som Studiz
  4. Spar penge på dagligvarer - Tjek tilbudsaviser
  5. Spar på strøm - Lavere elregning
  6. Find billig transport - Brug cyklen eller offentlig transport
  7. Brug kontanter - Brug kontanter i stedet for kort, da det gør det sværere at bruge mange penge
  8. Overvej debetkort - Skift dit Visa/Dankort ud med et Debetkort, hvis du har svært ved at lade være med at overtrække dit kort
  9. Drop impulskøb - Undgå at købe ting som du ikke på forhånd har valgt at købe
  10. Køb brugt - Du kan finde mange gode produkter, som andre sælger brugt online
  11. Spar op inden du køber - Det kan være en god ide at spare op til ting, så du er sikker på, at du har råd til det
  12. Saml dine lån - Du kan ofte få en billigere rente, hvis du samler alle dine lån hos én bank eller anden låneudbyder
  13. Gennemgå din lønseddel - Så du kan sikre, at du får den rigtige løn her måned

8 brugbare sparetips

Der findes i dag mange ting, som du kan gøre for at spare penge. Det kan derfor være svært at navigere rundt, og finde ud af hvilke sparetips som reelt er brugbare. Herunder har vi samlet et overblik over de 8 bedste sparetips. 8 Brugbare sparetips er:

  • Energibesparelser
  • Spar på transporten
  • Spar på mad og indkøb
  • Skil dig af med unødvendige abonnementer
  • Spar penge på tv og streamingtjenster
  • Find den bedste og billigste forsikring
  • Undgå at betale for meget for din bank
  • Køb brugt


8 sparetips

Spar på energi

Energipriser fylder ofte meget i budgettet, og der kan derfor være mange penge at spare. Der findes mange måder, hvor du kan spare på dit energiforbrug.

Først og fremmest kan du spare 5 procent i varmebudgettet i et gennemsnitligt hus, hvis du reducerer rumtemperaturen med én grad. Dog bør du ikke skrue for langt ned, da det kan øge risikoen for skimmelsvamp.

Det kan også være en god ide at foretage både små og store energirenoveringer. Det kan du bl.a. gøre ved at sørge for at der bliver isoleret ordentligt rundt om vinduerne. Du kan komme igang med din energirenovering med et energilån.

Fyld altid din opvaske- og vaskemaskine helt op, før du sætter den igang. Hvis du har en flexaftale med dit elselskab, så kan du vente til prisen på el er helt i bund. Det kan også være en god ide at skifte til LED-pærer.

Derudover kan det være en god ide at undersøge, om du har strømslugere stående derhjemme. Her er der ofte tale om ældre elektronisk udstyr, som stadig sidder i stikket. Hvis du har et ældre køleskab, ovn, fryser, tv eller andet stående, kan det være en god ide at overveje en ny. 

Spar på transport

Hvis du kører rundt i en benzinbil, kan der være penge at spare. Det kan du bl.a. gøre ved at sænke farten. Når du kører på motorvejen, kan du spare meget benzin ved at køre 100 km/t i stedet for 110 km/t.

Du kan også spare penge med samkørsel. Her kan du undersøge, om du kan køre afsted på arbejde eller studie sammen med en kollega eller medstuderende.

Derudover kan du også overveje, om du kan anvende alternative og billigere transport former. Her kan du overveje offentlig transport eller cyklen. Du kan bl.a. cykle på arbejde, og så kan du på samme tid spare dit fitnessabonnement væk. 

Spar på mad og indkøb

Der kan være mange penge at spare på mad og indkøb. Det kan du gøre ved at lave en madplan. Her kan du ifølge flere beregninger, spare op til en femtedel af dit madbudget.

Du kan løbende optimere din madplan, så den passer dit budget og indkøb. Ved at kombinere din madplan og indkøbsliste kan du bruge rester fra den ene dag til aftensmaden den næste, så du får du købt mindre ind, og undgår at smide en masse mad ud.

Det kan være en god ide at lave en indkøbsseddel, som du holder dig til. På den måde undgår du at blive fristet, når du går rundt inde i supermarkedet.

Derudover kan du overveje at erstatte kød med grøntsager. Du kan evt. indføre flere kødfrie dage om ugen. Det kan du gøre for at spare på kød, som ofte er dyrt. Du kan også indføre en ugentlig sparedag, hvor menuen er en omelet, risengrød eller andre billige retter. 

Væk med unødvendige abonnementer

Hver femte forbruger i Danmark har et abonnement, som de ikke bruger, viser en undersøgelse fra Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen.

Ofte glemmer mange, at man har dem. Du betaler altså for en tjeneste, som du ikke bruger. Det kan derfor være en god ide at gå igennem dine abonnementer, så du kan afmelde dem, som du ikke får brugt.

Du kan spare på alle typer af abonnementer. Typisk kan du også få et billigere mobilabonnement, bredbånd og meget mere, som kan være med til at give et større månedligt rådighedsbeløb. 

Spar penge på tv og streamingtjenester

Det kan hurtigt blive dyrt, hvis du har mange streamingtjenester. Det kan derfor være en god ide at undersøge, om du reelt har brug for at streame musik, serier, film og andet. Derudover kan du undersøge, om du kan få en billigere TV-pakke. 

Find den bedste og billigste forsikring

Det kan være en god ide, at du løbende tjekker, om du stadig har den bedste og mest attraktive forsikring på markedet.

Du bør altid holde øje med dine forsikringer, da forsikringsselskabet løbende kan ændre i både priser og vilkår. Det vil sige, at den aftale du fik tidligere, ikke nødvendigvis er god længere.

Her er det også vigtigt, at du holder øje med, at du ikke betaler for dækning, som du ikke længere har brug for. 

Undgå at betale for meget for din bank

Det er ikke gratis at gøre brug af bank services. Du betaler for at have lån, bankkonto, pensioner og forsikringer gennem gebyrer og renter.

Størrelsen på renter og gebyrer afhænger hos de enkelte banker, og der kan derfor være mange penge at spare ved at finde en bedre og billigere aftale hos en anden bank. Derudover kan du forsøge at at forhandle med din nuværende bank om dine priser.

Køb brugt

Det kan være en god ide at undersøge, om du har mulighed for at finde billigere alternativer til nye varer. Det kan du gøre ved at købe brugt. Køb tøj, møbler, hårde hvidevarer og andre varer brugt, så du undgår at betale fuld pris. 

Lav et budget

Hvis du vil spare penge, kan det være en god ide at lave et budget. Budgettet hjælper dig med at få et overblik over din økonomi, så du kan holde styr på dine indtægter og udgifter. På den måde kan du beregne dit månedlige rådighedsbeløb, som du derefter kan dele op på forskellige poster. 

Når du laver dit personlige budget, kan det deles op i faste udgifter og variable udgifter.

Eksempler på faste udgifter er:

  • Vand
  • El og gas
  • Forsikringer
  • Husleje
  • Mobiltelefoner og bredbånd
  • Abonnementer
  • Afbetaling af dine lån
  • Transport

Eksempler på variable udgifter er:

  • Mad
  • Hygiejneprodukter (Shampoo osv.)
  • Skønhedsprodukter
  • Tøj og sko
  • Medicin
  • Rengøringsmidler
  • Forbrug på husdyr
  • Ferier
  • Frisør
  • Gaver
  • Netflix, Disney plus, HBO max eller andre streamingtjenester

Når du har fået styr på alle udgifter, kan du beregne om din indkomst dækker alle udgifter, samt hvor meget du har tilbage hver måned. Herefter kan du fjerne udgifter, som du alligevel ikke bruger, eller kan undvære. 

Hvordan laver man et budget?

I et klassisk budget danner du et brugbart overblik over din privatøkonomi ved at kigge på de 3 ovennævnte faktorer:

  1. Indtægter
  2. Faste udgifter
  3. Variable udgifter

Du kan finde alle de nødvendige informationer i din netbank samt mobilbank. Alle disse poster skal indgå i dit budget, så du får et reelt billede af din privatøkonomi.

Efter du har indskrevet de tre poster i dit personlige budget, bør du have et nettotal, der angiver hvor mange penge, du månedligt enten har til overs eller mangler. 

Budget planlægning

Få hjælp til at spare penge

Hos Økonomitjek kan man helt gratis undersøge, om man betaler for meget for sine abonnementer. Det er abonnementer som de fleste danskere har, og typisk betaler hver måned. Man kan undersøge disse områder:

  • Strøm
  • Bredbånd/internet
  • Mobilabonnement
  • TV og streaming
  • A-kasse

En undersøgelse fra Økonomitjek viser at 87% af danskerne, kan finde en billigere udbyder i mindst én af kategorierne.

Man kan selv undersøge udbydere samt priser, og man behøver ikke at aflevere samtykke for at se priser. Hvis du skal undersøge strøm og bredbånd, skal du dog lige indtaste din adresse, da priser i disse kategorier afhænger af, hvor du bor.

Hvis du gerne vil have hjælp til at gennemgå alle dine abonnementer, kan du skrive dig op og få en gratis gennemgang med en rådgiver. Der er typisk en del penge at spare.

Hvis man tjekker TrustPilot, kan man se, at Økonomitjek tydeligvis hjælper folk med at få mere luft i økonomien. 

Få hjælp til at spare penge

Spørgsmål og svar

Hvordan er det bedst at spare op?

Det er bedst at spare op ved at lave et budget, så du kan holde øje med, hvor meget du har mulighed for at spare op. Derudover kan du spare penge på unødvendige abonnementer og tjenester, som du alligevel ikke bruger. 

Hvor mange penge kan man spare?

Du kan spare flere tusinde kroner om året, hvis du blot følger sparetips som: Skru èn grad ned for temperaturen, fyld vaskemaskinen inden du tænder den og skift alle dine lys ud med LED-pærer. Du kan finde flere gode sparetips i artiklen. 

Hvor kan man spare penge i hverdagen?

Du kan spare mange penge i hverdagen, hvis du bl.a. bruger udstyr og apparater når prisen på strøm er lav, tager kortere bade, laver madplan og generelt holder forbruget lavt. Mange danskere har derudover abonnementer og tjenester, som de reelt set ikke bruger. Det kan derfor være en god ide, at du holder øje med dine udgifter, så du kan undgå at betale for noget, som du ikke bruger. 

Du kan finde svar på mange flere spørgsmål i vores FAQ-sektion

Gå til FAQ Gå til faq
Kontakt mig på:
Skrevet af
Mark Andersen
CEO og grundlægger

Mark Andersen har mere end 15 års erfaring med salg, marketing, økonomi og affiliate marketing.
Mark står bag nogle af Danmarks største sammenligningssites inden for blandt andet lån, bredbånd, måltidskasser, mobilabonnement og a-kasser.