Hvordan skifter man bank?

By Mark Andersen | 22. maj 2023 | Læsetid 4 minutter

INDHOLDSFORTEGNELSE

Der kan være flere årsager til at man skifter bank. I Danmark vælger mange at forblive hos én bank, på trods af at det i dag er super nemt at skifte bank.

Mange kan ved et bankskifte få en bedre produktsammensætning, en bank med værdier der bedre matcher dine egne, en bedre rådgiver, og meget andet. Herunder har vi lavet en komplet guide, som hjælper dig igennem at skifte til din nye bank. Her er alt, du skal vide.

Hvordan skifter man bank?

Du skifter bank ved at finde en ny bank, som du ønsker at blive kunde hos. For at skifte bank, skal du sende eller medbringe legitimation. Ifølge regler og lovgivning for hvidvaskning og terrorfinansiering, skal banken vide, hvem du er.

Der er forskel på, hvad de enkelte banker kan tilbyde dig som kunde både i forhold til rådgivning og produkter. Derfor kan det være en god ide, at du undersøger de forskellige banker, så du kan vælge den, der kan tilbyde det bedste produkt til en god pris.

Herunder finder du en tjekliste ved bankskifte:

Flytning af indlånskonti:

  • Oversigt over dine konti, fx den seneste årsoversigt fra banken
  • Billedlegitimation
  • Dankort, hævekort, og kreditkort, fx Mastercard
  • Seneste oversigt fra Betalingsservice
  • Pensionsoversigt
  • Liste over faste månedlige overførsler til andre banker, fx betaling af husleje, fritidsaktiviteter, opsparing eller abonnementsbetalinger med kreditkort, fx BroBizz

Flytning af lån:

  • Lønsedler fra de seneste tre måneder
  • Seneste årsopgørelse og forskudsopgørelse fra SKAT

Flytning af andet:

  • Husk oversigt over dine værdipapirdepoter
  • Budget (banken kan hjælpe dig, hvis du ikke har lavet et budget)
  • Husk oversigt over eventuelle forsikringer knyttet til dine bankforretninger, som fx gruppelivsforsikring eller låneforsikring
  • Hvis I er flere kontohavere, skal alle kontohavere underskrive overførselsanmodningen i banken
  • Hvis du har givet andre fuldmagt til en af dine konti, bør du medbringe en kopi af fuldmagten, så der kan etableres en ny fuldmagt
  • Har du en boks i din gamle bank, skal du huske at tømme boksen og aflevere nøglen

Hvad skal man overveje når man skifter bank?

Når du skifter bank, skal du overveje, om du får den service og det produkt, som du søger hos din kommende bank. Typisk skifter du bank, fordi du ikke får den service eller bankprodukt, som du søger hos din nuværende bank.

Alle banker kan typisk tilbyde basale bankservices, og du skal derfor holde øje med, lige præcis det du søger.

Det er altså vigtigt, at du kender dine behov. På den måde ved du på forhånd hvad du leder efter hos en ny bank. Det kan derfor være en god ide at lave en liste med behov, som skal opfyldes.

Her kan du for eksempel overveje:

  • Har du lån eller kassekredit?
  • Hvilke slags konti bruger du?
  • Får du hjælp til at investere din opsparing?
  • Har du behov for rådgivning eller hæveautomater nær dig?

Det kan være en god ide, hvis du danner dig et indtryk af banken. Det kan du gøre på deres hjemmeside, i en af deres bankfilialer eller ved at kontakte banken. Find ud af om deres priser og vilkår er rimelige, om du kan få de services, du har brug for. 

Her kan du også undersøge, om banken har etikken i orden.

Kan det betale sig og skifte bank?

Det kan sagtens betale sig at skifte bank. I mange tilfælde vil det forholde sig sådan, at jo flere bankprodukter, du er i besiddelse af, jo større er muligheden for at opnå en fornuftig besparelse.

Du kan spare op til flere tusinde kroner om året ved at skifte bank. I nogle tilfælde er der tale om en betydelig besparelse, hvis du vælger at flytte dine bankkonti, opsparing og andre aktiver over til en ny bank.

Du kan opnå en stor besparelse ved en bankflytning, da bankerne kæmper om at have dine penge stående hos dem. Har du mange bankprodukter, kan det være at banken vurderer, at de vil gå langt for at overbevise dig om, at de kan tilbyde dig de bedste bankprodukter.

Inden du skifter bank, kan du prøve at forhandle med banken, om at tilbyde dig mere gunstige forhold og produkter, så det kan betale sig med et bankskifte. 

Hvornår må man skifte bank? 

Du må skifte bank, så ofte du ønsker, da der er ingen lovmæssige frister for flytning af bank. Den finansielle sektor har indgået frivillige aftaler, som bestemmer, hvor længe det højst må tage at flytte visse typer produkter og ydelser. Det kan tage tid at skifte bank.

Hvor meget koster det at skifte bank?

Som udgangspunkt koster det ikke noget at skifte bank. Dog kan der være enkelte undtagelser. Hvis du har haft din konto i mindre end 6 måneder, kan du ende med at skulle betale for at få den lukket.

Der kan også være omkostninger forbundet med skiftet til din nye bank. Det kan være for at flytte realkreditlån, åbne konto, en almindelig indlånskonto og få dit nye betalingskort. 

Kan jeg skifte bank selvom jeg har gæld?

Du kan sagtens skifte bank, selvom du har gæld. Hvis du har gæld, betyder det ikke, at du er en dårlig kunde. Banker vil derfor ofte gerne have dig som kunde, så længe du ikke er dårlig betaler (RKI eller Debitor Registret).

Det er den nye bank, som vurderer, om de vil have dig som kunde. Hvis du har gæld, vil det være med i deres vurdering, dog har det typisk ikke den store betydning for den samlede vurdering af dig som bankkunde. 

Hvor lang tid tager det at skifte bank?

Det kan tage op til 12 arbejdsdage at skifte bank. Din nye bank skal foretage flytningen af betalingskonti inden for 12 arbejdsdage efter, at banken har modtaget dit samtykke til flytningen samt alle relevante oplysninger.

Flytning af banklån, lån med pant i fast ejendom, pensionsopsparinger, værdipapirdepoter og lignende kan tage længere tid. 

Hvor lang tid tager en flytning af betalingsoverførsler? 

Flytning af betalingsoverførsler fra din gamle bank til din nye bank skal ske inden for syv bankdage efter modtagelse af alle relevante oplysninger fra dig og din “gamle bank”.

Hvilken bank skal jeg vælge? 

Det kan være svært at finde ud af, hvilken bank du skal vælge, når du skal foretage et bankskifte.

Når du skal skifte bank, kan det være en god ide, hvis du kigger på andres anbefalinger. Herunder finder du de bedste banker i 2022, baseret på hvor mange procent af eksisterende kunder der vil anbefale banken.

Liste over bedste banker:

  • Arbejdernes Landsbank - 91%
  • Sparekassen Kronjylland - 89%
  • PenSam Bank - 89%
  • Nykredit Bank - 86%
  • Sparekassen Danmark - 86%
  • Lån & Spar Bank - 84%
  • Ringkjøbing Landbobank - 84%
  • Sparekassen Sjælland-Fyn - 79%
  • Spar Nord Bank - 79%
  • Vestjysk Bank - 78%

Vi vil anbefale, at du kontakter banken fysisk eller online, så du kan undersøge, om de tilbyder, det du søger i en bank.

Kan jeg være kunde i flere banker? 

Du kan sagtens være kunde i flere banker. Som forbruger bør du vurdere, om det kan betale sig for dig at have flere banker.

Hvis du har mange bankforretninger, kan det være en fordel at være kunde i flere banker. På den måde får du mulighed for at indhente tilbud fra flere banker og indgå i forhandlinger med dem.

På den måde kan du lægge dine bankforretninger i den bank, som giver dig det bedste tilbud. 

Det kan du for eksempel gøre ved at lade din indkomst gå ind i en bank og have din opsparing i en anden. Hvis du lever i et forhold, kan du og din partner også have hver jeres bank.

Nogle typer af kreditkort med tilknyttede rabatter skal oprettes i bestemte pengeinstitutter. Det gælder bl.a. LP MasterCard.

Vælger du at fordele dine bankforretninger på to banker, kan du risikere, at du ikke opnår nogle fordele. Det kan betyde, at du bl.a. kan få svært ved at opnå en fordelagtig rente, eller skal betale mere for dit kreditkort. 

Hvem skal have besked om mit bankskifte?

Din arbejdsgiver og offentlige myndigheder skal have besked om dit bankskifte. Din nye bank kan hjælpe dig med at give besked til relevante parter, så du ikke skal bekymre dig om det.

Banken hjælper dig også med hele flytningen af betalingsservicebetalinger og andre kontooverførsler, så dine regninger kan blive betalt fra din konto i den nye bank. 

Kilder:


Ofte stillede spørgsmål

Hvilke banker har flest kunder?

De 10 største banker i Danmark er Danske Bank, Jyske Bank, Sydbank, Nykredit Bank, Spar Nord Bank, Arbejdernes Landsbank, Ringkjøbing Landbobank, Saxo Bank, Vestjysk Bank og Sparekassen Kronjylland. 

Hvilken bank har flest tilfredse kunder?

Ifølge en undersøgelse fra CEM Bank Intelligence, hvor 60.000 danske kunder i de 20 største banker er blevet spurgt om deres tilfredshed, har Arbejdernes Landsbank scoret højest i denne undersøgelse i 14. år i træk. Banken er derfor også kåret som Danmarks bedste bank. 

Du kan finde svar på mange flere spørgsmål i vores FAQ-sektion

Gå til FAQ Gå til faq
Kontakt mig på:
Skrevet af
Mark Andersen
CEO og grundlægger

Mark Andersen har mere end 15 års erfaring med salg, marketing, økonomi og affiliate marketing.
Mark står bag nogle af Danmarks største sammenligningssites inden for blandt andet lån, bredbånd, måltidskasser, mobilabonnement og a-kasser.