Låneprovenu - Hvad betyder det?

By Mark Andersen | 31. maj 2023 | Læsetid 3 minutter

INDHOLDSFORTEGNELSE

Låneprovenu er et af de mange begreber, som dukker op, når du skal optage et nyt realkreditlån, forbrugslån eller andre typer af lån. Herunder finder du svar på, hvad låneprovenu betyder, og hvilken effekt det har på dit lån. Her er alt, du skal vide. 

Hvad betyder låneprovenu?

Låneprovenu er det beløb, som du søger, når du ansøger om et nyt lån. Låneprovenuet er et andet ord for lånebeløbet.

Hvis du for eksempel skal låne 60.000 kr., er låneprovenuet også 60.000 kr. Den samlede tilbagebetaling af lånet vil være højere, da det eksempelvis også inkluderer stiftelsesomkostninger, renter og øvrige omkostninger.

Låneprovenu er altså et begreb, som dækker præcis det beløb, som du optager. 

Forskellen på låneprovenu, hovedstol og restgæld

Der er forskel på begreberne hovedstol, låneprovenu og restgæld. Forskellen er, at låneprovenu består af det konkrete lånebeløb, som du får udbetalt, hvor hovedstolen er et begreb, som dækker over både lånebeløb og lånets stiftelsesomkostninger.

Begrebet låneprovenu tager altså kun højde for det konkrete beløb, som du låner, hvor lånets hovedstol tager højde for både låneprovenuet og lånets stiftelsesomkostninger.

Restgæld er et begreb, som dækker, hvor meget du mangler at tilbagebetale af dit lån.

Forskellen på et låns hovedstol og restgæld er, at hovedstolen indikerer dit lånebeløb samt lånets stiftelsesomkostninger, hvor restgæld angiver, hvor meget du endnu skylder din kreditor, når du trækker det beløb fra, som du allerede har betalt.

Hovedstolen forbliver det samme beløb gennem hele lånets løbetid, hvor restgæld falder i takt med, at du betaler mere af på dit lån. 

Eksempel på låneprovenu

Hvis du skal låne 200.000 kr. til en ny bolig, bil eller andet forbrug, vil de 200.000 kr. være lånets låneprovenu. I vores eksempel herunder har vi taget udgangspunkt i stiftelsesomkostninger på 5.000 kr.

Da låneprovenuet er 200.000 kr. og stiftelsesomkostningerne er på 5.000 kr, vil hovedstolen dermed ligge på 205.000 kr.

Låneprovenu: 200.000 kr. - Stiftelsesomkostninger: 5.000 kr. = Hovedstol: 205.000 kr.

Dit låneprovenu har betydning for, hvor mange renter og gebyrer du skal betale. Du skal betale renter og gebyrer, når du skal låne penge. Disse omkostninger vil variere af, hvor mange penge du låner. 

Hovedstolen afhænger også af det samlede lånebeløb samt stiftelsesomkostningerne. 

Hvad består et lån af?

Et lån består af flere elementer, og der er dermed en række begreber, som hjælper dig med at få et overblik, samt hvad et lån vil koste dig som låntager. Der er især tre begreber, som et lån kan inddeles i:

Låneprovenu: Låneprovenuet er det lånebeløb, du får udbetalt. 

Hovedstol: Hovedstolen består af låneprovenuet og lånets etableringsomkostninger.

Restgæld: Lånets restgæld er det beløb, som du endnu mangler at betale til lånets kreditor.

Uanset hvilken type lån du optager, vil du støde på begreberne. De vigtigste begreber er låneprovenu og hovedstol, og det er derfor en god ide, at du kender forskellen. Ofte forveksler mange betydningen på de to begreber.

En metode som kan hjælpe dig med at undgå at forveksle de to begreber, er at huske, at hovedstolen altid vil være større end det låneprovenu, du ønsker at få udbetalt.

Et låns vilkår afhænger også af størrelsen på lånet, da et større lån typisk har mindre renter og et mindre lån har højere renter. Leder du efter de helt små lån, kan du tilgå oversigten over små lån her.

Hvordan finder jeg mit låneprovenu?

Det beløb som du ansøger om at låne, er dit låneprovenu. Når du ansøger om et forbrugslån, billån, samlelån eller anden form for lån gennem Morebanker.dk, kan du selv justere dit lånebeløb. Det beløb er altså din låneprovenu.

Låneprovenu vil altid være angivet i det lånetilbud, som du modtager fra en låneudbyder. Stiftelsesomkostninger, renter, gebyrer og øvrige omkostninger vil også være angivet i lånetilbuddet, og dermed hvor meget du skal betale for lånet udover selve låneprovenuet.

Læs om andre begreber her:

Hvad er en indlånsrente?

Beskæftigelsesfradrag

Kilder:

https://www.raadtilpenge.dk/Gode-raad/boliglaan/ordforklaringer 

Kontakt mig på:
Skrevet af
Mark Andersen
CEO og grundlægger

Mark Andersen har mere end 15 års erfaring med salg, marketing, økonomi og affiliate marketing.
Mark står bag nogle af Danmarks største sammenligningssites inden for blandt andet lån, bredbånd, måltidskasser, mobilabonnement og a-kasser.